Zaštita arheološkog nasleđa u Srbiji odvija se u rasponu od kontinuiranih arheoloških iskopavanja i istraživanja do pojedinačnih pokušaja prezentacije arheoloških ostataka na licu mesta. Nadležne institucije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije čine značajne napore da se osetljivo područje prezentovanja arheološkog nasleđa na licu mesta što uključuje i ima za cilj i prisustvo posetilaca dovede u optimalnu ravnotežu i da se obezbede uslovi u kojima će svi učesnici, istraživači, kustosi, stručnjaci u zaštiti, lokalna zajednica i posetioci učestvovati ravnopravno i usaglašeno.

Raspisivanje ovog konkursa jedan je od koraka u ostvarenju cilja da arheološko nalazište Belo brdo u Vinči postane dobro uređeni arheološki park s različitim namenskim sadržajima, koji će omogućiti posetiocima da sagledaju i razumeju kako su ljudi živeli u doba neolita, a istraživačima da primenjuju i razvijaju savremene metodologije u istraživanju ovog višeslojnog praistorijskog staništa koje bez prekida traje gotovo ceo milenijum.

p01

slika 1. Vinča, Arheološka istraživanja 1911. izvor: Vinča – praistorijska metropola: istraživanja 1908-2008, Beograd 2008. str. 70